d & c Νέα

You Are Here:
«Φρένο» στη λειτουργία του κτηματολογίου από το ΣτΕ

«Φρένο» στη λειτουργία του κτηματολογίου από το ΣτΕ

Posted on

Το προσωρινό «πάγωμα» του κτηματολογίου στις περιοχές Αγίου Στεφάνου, Διονύσου, Ροδόπολης και Σταμάτας πέτυχε ο Δήμος Διονύσου.

Ο δήμος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζοντας ότι το κτηματολόγιο στην περιοχή δεν πρέπει να λειτουργήσει, καθώς δεν έχουν κυρωθεί οι δασικοί χάρτες και επομένως πλήττεται η ασφάλεια των συναλλαγών.

Το θέμα αυτό έχει –ευρύτερα– ήδη τεθεί μέσα από αποφάσεις του ΣτΕ, το οποίο ζήτησε από το Δημόσιο να λάβει μέτρα ώστε οι δασικού χαρακτήρα εκτάσεις τις οποίες έχουν «δηλώσει» τρίτοι στο κτηματολόγιο να μην αποσυνδεθούν από τη δημόσια κτήση.

Η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και η έναρξη λειτουργίας του κτηματολογίου στις τέσσερις περιοχές (που συμπεριλαμβάνονται σήμερα στα όρια του Δήμου Διονύσου) υπεγράφη από τη γενική γραμματέα Αστικού Σχεδιασμού Ειρήνη Κλαμπατσέα στις 31 Ιουλίου. Σύμφωνα με την απόφαση, στις 11 Αυγούστου στις περιοχές αυτές το υποθηκοφυλακείο θα αποτελούσε παρελθόν και θα ξεκινούσε τη λειτουργία του κτηματολογικό γραφείο.

Ομως ο Δήμος Διονύσου προσέφυγε στο ΣτΕ καταθέτοντας αίτηση αναστολής της απόφασης, ζητώντας παράλληλα να εμποδιστεί με προσωρινή διαταγή η λειτουργία του κτηματολογικού γραφείου. Το ΣτΕ έκανε δεκτό το αίτημα και έτσι η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο «πάγωσε» μέχρι να εξεταστεί η αίτηση αναστολής (μερικούς μήνες).

Το ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί ο Δήμος Διονύσου θέλει να εμποδίσει τη λειτουργία του κτηματολογίου. Σύμφωνα με τα επιχειρήματα που θέτει στην αίτηση αναστολής, η μη προηγούμενη ολοκλήρωση των δασικών χαρτών στην περιοχή καθιστά νομικά επισφαλείς τις εγγραφές στο κτηματολόγιο, καθώς «τα στοιχεία των κυρωμένων δασικών χαρτών δεν έχουν αποτυπωθεί στις αρχικές κτηματολογικές εγγραφές», με αποτέλεσμα το εθνικό κτηματολόγιο να είναι «ανασφαλές και όλως αναξιόπιστο».

Μάλιστα ο δήμος κατηγορεί ευθέως την ΕΚΧΑ για την ποιότητα της κτηματογράφησης που έγινε στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι «οι αρχικές κτηματολογικές εγγραφές έχουν καταγραφεί στο σύστημα με πλημμελώς ελεγχθείσες και διασταυρωθείσες δηλώσεις, ιδίως ως προς τους επικαλούμενους ως τίτλο κτήσης την έκτακτη χρησικτησία». Η «Κ» επικοινώνησε με την ΕΚΧΑ, η οποία δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί των καταγγελλομένων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, πάντως, έχει τα τελευταία δύο χρόνια τοποθετηθεί με αποφάσεις του υπέρ της παράλληλης κτηματογράφησης και εκπόνησης των δασικών χαρτών.

Αφορμή, η προσφυγή τριών φορέων (Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ΓΕΩΤΕΕ και Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων) κατά των υπουργών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς στη δεύτερη και τρίτη γενιά κτηματογράφησης δεν υπήρξε μέριμνα για τους δασικούς χάρτες (όπως είχε γίνει λ.χ. στα προηγούμενα προγράμματα).

Τον Μάρτιο του 2016, με τέσσερις αποφάσεις (805-808/2016), το Ε΄ Τμήμα σημείωσε ότι «η παράλειψη της διοίκησης να ολοκληρώσει τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών καθιστά την περαίωση της διαδικασίας κτηματογράφησης νομικά πλημμελή» και έδωσε προθεσμία στο Δημόσιο για να παρέχει διευκρινίσεις στο δικαστήριο.

Κατόπιν τον Μάιο του 2017 το ΣτΕ έδωσε δεύτερη αναβολή στο θέμα (απόφαση 1203/2017), επισημαίνοντας η ολοκλήρωση του κτηματολογίου χωρίς προηγούμενη κύρωση των δασικών χαρτών ενέχει σοβαρούς κινδύνους.

Το ΣτΕ ζήτησε από την πολιτεία να λάβει μέτρα ώστε οι δασικές εκτάσεις που έχουν «δηλώσει» τρίτοι στο κτηματολόγιο να μην αποσυνδεθούν από τη δημόσια κτήση. Ωστόσο (μέχρι στιγμής) δεν ακύρωσε τη συνέχιση της κτηματογράφησης στις περιοχές αυτές, ούτε ζήτησε να ανασταλεί η λειτουργία του κτηματολογίου μέχρι την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.

Archives
Share

«Παράθυρο» για μεταβιβάσεις αυθαιρέτων • ποιες περιπτώσεις αφορά

«Παράθυρο» που επιτρέπει τη μεταβίβαση αυθαιρέτων ανοίγει με τροπολογία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σήμερα η νομοθεσία απαγορεύει οποιαδήποτε μεταβίβαση ή αγοραπωλησία ακινήτου, στο οποίο υπάρχει παράνομη κατασκευή ή έχει γίνει αυθαίρετη αλλαγή χρήσης. Πλέον, της συγκεκριμένης διάταξης θα εξαιρούνται ορισμένα ακίνητα με οικοδομική[…..]

Share

Νέες δράσεις ΕΣΠΑ 335 εκατ. ευρώ

Σε νέες δράσεις ΕΣΠΑ ύψους 335 εκατ. ευρώ προχωρά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια ψηφιακής αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενίσχυση υποδομών νοσοκομείων, αλλά και στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Η πρώτη ύψους 50 εκατ. ονομάζεται «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» και αφορά στην ενίσχυση και[…..]

Share

Κατατέθηκε επιτέλους η τροπολογία με την παράταση της έκπτωσης στα αυθαίρετα

Μέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2018, θα παραταθεί η έκπτωση του 20% του πρώτου εξαμήνου για τα αυθαίρετα, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ “περί θεσπίσεως πλαισίου για τον χωροταξικό σχεδιασμό” και άλλες[…..]

Share

Εγκρίθηκε η αναθεωρημένη οδηγία ενεργειακής απόδοσης κτιρίων

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα αναθεωρημένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, ολοκληρώνοντας έτσι το τελικό στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας. Η οδηγία βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και ενθαρρύνει την ανακαίνισή τους. Η απαλλαγή του υπάρχοντος, άκρως μη αποδοτικού κτιριακού αποθέματος της[…..]

Share

Νέα εγκύκλιος: Πολεοδομικές Μελέτες Εναρμόνισης Χρήσεων Γης

Η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε εγκύκλιο με τίτλο “Πολεοδομικές Μελέτες Εναρμόνισης Χρήσεων Γης”. Στην εγκύκλιο αναφέρονται τα ακόλουθα: ΘΕΜΑ: Πολεοδομικές Μελέτες Εναρμόνισης Χρήσεων Γης. Σε συνέχεια ερωτημάτων προς τις Υπηρεσίες μας που αφορούν στη διαδικασία έγκρισης των Πολεοδομικών Μελετών[…..]

Share

15 νησιά του Αιγαίου στα χνάρια της Τήλου

Νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου TILOS και δημοσιεύεται σήμερα, δείχνει πως οι κάτοικοι 15 νησιών του Αιγαίου επιθυμούν στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με βασικό στόχο να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα. Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση εξέτασε[…..]

Share

Καταφθάνουν οι ηλεκτρονικές οικοδομικές άδειες – άλμα στις δηλώσεις αυθαιρέτων

Ηλεκτρονικά θα εκδίδονται από το προσεχές φθινόπωρο οι οικοδομικές άδειες καθώς εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη. Παράλληλα σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο ανέρχονται τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί προς τακτοποίηση με το σύνολο[…..]

Share

Νόμος 4495/2017 περί αυθαίρετων κατασκευών και στατική επάρκεια

Σύμφωνα με το εδάφιο η΄ του άρθρου 99 του Ν.4495/17, κάθε δήλωση αυθαιρέτου απαιτείται να συνοδεύεται από μελέτη στατικής επάρκειας. Αυτό ισχύει ακόμα και για τα ακίνητα που έχουν υπαχθεί στον Ν.4178/13 αλλά με βάση το ΔΕΔΟΤΑ κατατάσσονται σε κατηγορία «Υ», δηλαδή Υψηλής προτεραιότητας[…..]