d & c Νέα

You Are Here:
«Φρένο» στη λειτουργία του κτηματολογίου από το ΣτΕ

«Φρένο» στη λειτουργία του κτηματολογίου από το ΣτΕ

Posted on

Το προσωρινό «πάγωμα» του κτηματολογίου στις περιοχές Αγίου Στεφάνου, Διονύσου, Ροδόπολης και Σταμάτας πέτυχε ο Δήμος Διονύσου.

Ο δήμος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζοντας ότι το κτηματολόγιο στην περιοχή δεν πρέπει να λειτουργήσει, καθώς δεν έχουν κυρωθεί οι δασικοί χάρτες και επομένως πλήττεται η ασφάλεια των συναλλαγών.

Το θέμα αυτό έχει –ευρύτερα– ήδη τεθεί μέσα από αποφάσεις του ΣτΕ, το οποίο ζήτησε από το Δημόσιο να λάβει μέτρα ώστε οι δασικού χαρακτήρα εκτάσεις τις οποίες έχουν «δηλώσει» τρίτοι στο κτηματολόγιο να μην αποσυνδεθούν από τη δημόσια κτήση.

Η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και η έναρξη λειτουργίας του κτηματολογίου στις τέσσερις περιοχές (που συμπεριλαμβάνονται σήμερα στα όρια του Δήμου Διονύσου) υπεγράφη από τη γενική γραμματέα Αστικού Σχεδιασμού Ειρήνη Κλαμπατσέα στις 31 Ιουλίου. Σύμφωνα με την απόφαση, στις 11 Αυγούστου στις περιοχές αυτές το υποθηκοφυλακείο θα αποτελούσε παρελθόν και θα ξεκινούσε τη λειτουργία του κτηματολογικό γραφείο.

Ομως ο Δήμος Διονύσου προσέφυγε στο ΣτΕ καταθέτοντας αίτηση αναστολής της απόφασης, ζητώντας παράλληλα να εμποδιστεί με προσωρινή διαταγή η λειτουργία του κτηματολογικού γραφείου. Το ΣτΕ έκανε δεκτό το αίτημα και έτσι η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο «πάγωσε» μέχρι να εξεταστεί η αίτηση αναστολής (μερικούς μήνες).

Το ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί ο Δήμος Διονύσου θέλει να εμποδίσει τη λειτουργία του κτηματολογίου. Σύμφωνα με τα επιχειρήματα που θέτει στην αίτηση αναστολής, η μη προηγούμενη ολοκλήρωση των δασικών χαρτών στην περιοχή καθιστά νομικά επισφαλείς τις εγγραφές στο κτηματολόγιο, καθώς «τα στοιχεία των κυρωμένων δασικών χαρτών δεν έχουν αποτυπωθεί στις αρχικές κτηματολογικές εγγραφές», με αποτέλεσμα το εθνικό κτηματολόγιο να είναι «ανασφαλές και όλως αναξιόπιστο».

Μάλιστα ο δήμος κατηγορεί ευθέως την ΕΚΧΑ για την ποιότητα της κτηματογράφησης που έγινε στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι «οι αρχικές κτηματολογικές εγγραφές έχουν καταγραφεί στο σύστημα με πλημμελώς ελεγχθείσες και διασταυρωθείσες δηλώσεις, ιδίως ως προς τους επικαλούμενους ως τίτλο κτήσης την έκτακτη χρησικτησία». Η «Κ» επικοινώνησε με την ΕΚΧΑ, η οποία δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί των καταγγελλομένων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, πάντως, έχει τα τελευταία δύο χρόνια τοποθετηθεί με αποφάσεις του υπέρ της παράλληλης κτηματογράφησης και εκπόνησης των δασικών χαρτών.

Αφορμή, η προσφυγή τριών φορέων (Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ΓΕΩΤΕΕ και Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων) κατά των υπουργών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς στη δεύτερη και τρίτη γενιά κτηματογράφησης δεν υπήρξε μέριμνα για τους δασικούς χάρτες (όπως είχε γίνει λ.χ. στα προηγούμενα προγράμματα).

Τον Μάρτιο του 2016, με τέσσερις αποφάσεις (805-808/2016), το Ε΄ Τμήμα σημείωσε ότι «η παράλειψη της διοίκησης να ολοκληρώσει τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών καθιστά την περαίωση της διαδικασίας κτηματογράφησης νομικά πλημμελή» και έδωσε προθεσμία στο Δημόσιο για να παρέχει διευκρινίσεις στο δικαστήριο.

Κατόπιν τον Μάιο του 2017 το ΣτΕ έδωσε δεύτερη αναβολή στο θέμα (απόφαση 1203/2017), επισημαίνοντας η ολοκλήρωση του κτηματολογίου χωρίς προηγούμενη κύρωση των δασικών χαρτών ενέχει σοβαρούς κινδύνους.

Το ΣτΕ ζήτησε από την πολιτεία να λάβει μέτρα ώστε οι δασικές εκτάσεις που έχουν «δηλώσει» τρίτοι στο κτηματολόγιο να μην αποσυνδεθούν από τη δημόσια κτήση. Ωστόσο (μέχρι στιγμής) δεν ακύρωσε τη συνέχιση της κτηματογράφησης στις περιοχές αυτές, ούτε ζήτησε να ανασταλεί η λειτουργία του κτηματολογίου μέχρι την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.

Archives

Χάραξη αιγιαλού έως τον Ιούνιο

Τη χάραξη της γραμμής του αιγιαλού, σύμφωνα με την ερευνητική εργασία που είχε γίνει προ δεκαετίας από την εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ), πρόκειται να ολοκληρώσει έως τον Ιούνιο του 2018 το υπουργείο Οικονομικών. Η πίεση για την ολοκλήρωση του έργου είναι μεγάλη,[…..]

Σε εκκρεμότητα ακόμα η εκκίνηση του «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»

Διευκρινίσεις σχετικά με την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ωρίμανση του πολυαναμενόμενου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ», δίνει το ΤΕΕ-Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, με ανακοίνωσή του, με την οποία, μάλιστα, εφιστά την προσοχή στην κοινωνία και τους ενδιαφερόμενους πολίτες για τα[…..]

Αυθαίρετα: αυτό είναι το τελικό, διορθωμένο ψηφισθέν κείμενο του νέου Ν/Σ

Ψηφίστηκε χθες, 18/10/2017, κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο “Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος”, στο οποίο ενσωματώθηκαν τέσσερις υπουργικές τροπολογίες καθώς και πλήθος βουλευτικών τροπολογιών. Στο αρχείο που παρουσιάζει παρακάτω το B2Green, μπορείτε να διαβάσετε το τελικό κείμενο, όπως αυτό προέκυψε από τις τελευταίες διορθώσεις που[…..]

«Πέφτουν» τα κόστη ΑΠΕ στη Βρετανία – Επικρατούν της πυρηνικής ενέργειας

Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από παράκτια αιολικά πάρκα υποχώρησε απότομα στη Βρετανία και διαμορφώθηκε κάτω της τιμής που «χρεώνουν» οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, καθιστώντας αυτή τη μορφή καθαρής ενέργειας έναν από τους φθηνότερους τρόπους τροφοδότησης του ηλεκτροδοτικού δικτύου. Σε δημοπρασία με την οποία η[…..]

«Να ανακληθεί η απόφαση για τις οικιστικές πυκνώσεις»

Απαντώντας στη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου για τους δασικούς χάρτες και τις οικιστικές πυκνώσεις, ο διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας προχώρησε σε δήλωση, καλώντας τον αναπληρωτή υπουργό, μεταξύ άλλων, να ανακαλέσει την «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση του προκατόχου του[…..]

Φυσικό αέριο: Ξεκινούν τα έργα επέκτασης δικτύου στη Θεσσαλονίκη

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ξεκινούν τα έργα επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στον Λαγκαδά, από την Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ), στο πλαίσιο της υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας, προκειμένου να τροφοδοτηθεί η πόλη του Λαγκαδά με φυσικό αέριο[…..]

Μηχανικοί: το ψηφισθέν κείμενο για την αποσύνδεση ασφάλισης από ιδιότητα

Παραθέτουμε το άρθρο 20 του ψηφισθέντος νομοσχεδίου “Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζοµένων, δικαιώµατα ατόµων µε αναπηρίες και άλλες διατάξεις”, το οποίο αφορά στην αποσύνδεση ασφάλισης από την ιδιότητα, για μηχανικούς και δικηγόρους: Άρθρο 20 Αποσύνδεση ασφάλισης από ιδιότητα[…..]

Εννέα νόμοι από το 1977 δεν έβαλαν φρένο στα αυθαίρετα

Κάθε ρύθμιση για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων οδήγησε νομοτελειακά στην επόμενη γενιά αυθαιρέτων. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει στην πράξη, καθώς από το 1977 έως σήμερα η πολιτεία θέσπισε εννέα νόμους για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να σταματήσει την αυθαίρετη δόμηση. Εντός του[…..]