d & c Νέα

You Are Here:
3ο Ενεργειακό Συμπόσιο: το ενεργειακό θα λύσει και το Κυπριακό…

3ο Ενεργειακό Συμπόσιο: το ενεργειακό θα λύσει και το Κυπριακό…

Posted on
Αυτή είναι η βασική κυπριακή θέση. Δεν μένει παρά να τη δούμε να υλοποιείται…

“Η κατασκευή χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, αλλά και η προώθηση ενός νέου διαδρόμου φυσικού αερίου από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται στην κορυφή των ενεργειακών μας προτεραιοτήτων”, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου, στη Λευκωσία προσθέτοντας, μάλιστα, ότι, στην περίπτωση που ο αγωγός προς την Ελλάδα είναι βιώσιμος, «για μας θα είναι η προτιμητέα λύση».

Μιλώντας στο επίσημο δείπνο του διήμερου (27-28 Μαρτίου) 3ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου, με θέμα “Η Συμβολή της Κύπρου στη Νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική”, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα των ενεργειακών ζητημάτων και προκλήσεων της Κύπρου. Το Συμπόσιο συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και την Εταιρεία Επικοινωνίας, Δημοσιότητας, Εκδόσεων και Συνεδρίων FMW Financial Media Way, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ).

Αναφέρθηκε, επίσης στην ολοκλήρωση της διαδικασίας του καταρτισμού και της στελέχωσης των δυο σημαντικών φορέων της ενέργειας, της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου και της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου “με την επιλογή, κατά γενική ομολογία, αξιόλογων και με μακρά πείρα και γνώσεις προσωπικοτήτων που διέπρεψαν στον τομέα τους”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

“Προχωρούμε ταχύτατα στη διαδικασία της αναζήτησης ενδιάμεσης λύσης για φθηνότερο καύσιμο κατά τρόπο ώστε η επιτυχία της διαδικασίας να είναι διασφαλισμένη και να έχουμε φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή το 2016.

Την ίδια ώρα προωθούμε την ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού αναπτύσσοντας και ενισχύοντας με νομοθετικά και άλλα κίνητρα την ανάπτυξη αιολικών συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής, ηλιακών συστημάτων, φωτοβολταϊκών συστημάτων και την αξιοποίηση βιομάζας.

Η Κύπρος έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης βιομάζας με την αξιοποίηση του τεράστιου πλούτου σκυβάλων που επί δεκαετίες συσσωρεύθηκε στον τόπο μας προκαλώντας τεράστιο οικονομικό κόστος, αντί κέρδους που θα μπορούσε να αποδίδει”, υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κυπριακή κυβέρνηση πιστεύει ότι η ενέργεια θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τόσο στις πολιτικές όσο και στις οικονομικές εξελίξεις της Μεγαλονήσου για τα επόμενα χρόνια, “και με τη σωστή πολιτική και δράσεις είμαστε σίγουροι ότι θα δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που σήμερα βασανίζουν την Κύπρο και τους πολίτες”, προσθέτοντας ότι “η ύπαρξη εμπορικά εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας μας, καθώς και οι ευρύτεροι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί για την καθιέρωσή της ως διαμετακομιστικού κόμβου ενεργειακών προϊόντων, αναμένουμε να καταστήσουν την Κύπρο περιφερειακό ενεργειακό κέντρο”.

Ο κ. Αναστασιάδης χαιρέτισε, επίσης, το γεγονός ότι στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, αποτυπώνεται θέση η οποία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, αναβαθμίζει τη στρατηγική σημασία των ενεργειακών αποθεμάτων της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αναδεικνύοντας έτσι και τη στρατηγική σημασία της Κύπρου ως ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου. Επισήμανε, επίσης, με ικανοποίηση την αναφορά στην Κύπρο σε έγγραφο της ΕΕ για την ενεργειακή διπλωματία, στο οποίο επεξηγείται η σημασία της Κύπρου ως νέου παροχέα υδρογονανθράκων για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ στο σύνολό της.

“Η εκμετάλλευση των ενεργειακών μας πόρων θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού αλλά και της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και της ΕΕ γενικότερα”, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, δήλωσε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει, επίσης, απόψεις και σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη ενεργειακή και κλιματική πολιτική της ΕΕ με ορίζοντα το 2030. «Εμείς θεωρούμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών, με έμφαση στο θέμα της ενεργειακής απομόνωσής τους, γεγονός που αφορά ιδιαίτερα την Κύπρο», τόνισε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι “το όραμά μας, που είναι η ειρήνη και η ευημερία όλων των λαών της περιοχής και κυρίως του κυπριακού λαού, θα γίνει μια πραγματικότητα. Οι υδρογονάνθρακες μπορούν να γίνουν ο καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού. Στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας και οι δύο κοινότητες θα έχουν δικαίωμα στον φυσικό πλούτο της χώρας. Οι υδρογονάνθρακες και η αξιοποίησή τους μπορούν να καταστούν παράγοντας σταθερότητας προς όφελος των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου και η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό. Η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη μου μπορεί να προκύψουν”.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, “η πρόθεσή μας είναι να διαψεύσουμε όσους αντιμετωπίζουν το θείο δώρο της ενέργειας ως στοιχείο σύγκρουσης και ανταγωνισμού. Το φυσικό αέριο με το οποίο μας προίκισε ο Θεός, για εμάς είναι το μέσο για τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας. Φανταστείτε τον ίδιο χάρτη της περιοχής με λυμένα τα προβλήματα Κύπρου και Τουρκίας. Η εξίσωση αλλάζει εντελώς. Η Κύπρος μπορεί να γίνει ο διαμετακομιστής του φυσικού αερίου όλης της ευρύτερης περιοχής προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αυτό μπορεί να γίνει με τολμηρές κινήσεις και αποφασιστικά βήματα, χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες, παρά μόνο με οδηγό το εθνικό συμφέρον.

Μέσα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας, η αγορά και η οικονομία θα διαμορφώσουν τις καλύτερες λύσεις, και όχι η ισχύς του ενός ή του άλλου. Σε μια τέτοια περίπτωση τα οφέλη για όλο τον πληθυσμό της Κύπρου θα είναι τεράστια», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Το φυσικό αέριο με το οποίο μας προίκισε ο Θεός, για εμάς είναι το μέσο για τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας.

Φανταστείτε τον ίδιο χάρτη της περιοχής με λυμένα τα προβλήματα Κύπρου και Τουρκίας. Η εξίσωση αλλάζει εντελώς. Η Κύπρος μπορεί να γίνει ο διαμετακομιστής του φυσικού αερίου όλης της ευρύτερης περιοχής προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αυτό μπορεί να γίνει με τολμηρές κινήσεις και αποφασιστικά βήματα, χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες, παρά μόνο με οδηγό το εθνικό συμφέρον”, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Archives
Share

Αυθαίρετα: τροπολογία με την πολυαναμενόμενη παράταση προθεσμιών του N.4178/13

Με τη νέα τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις.», ρυθμίζονται επιμέρους ζητήματα εφαρμογής του ν.4495/2017 για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα[…..]

Share

Αυθαίρετα: ποια γλυτώνουν, ποια κατεδαφίζονται, τι γίνεται με τα δασικά

Με επιπλέον πρόστιμα, κατεδαφίσεις, μπλόκο στις μεταβιβάσεις αλλά και μπλέξιμο με την ελληνική γραφειοκρατία, κινδυνεύουν όσοι δεν «τακτοποιήσουν» μέσα στους επόμενους μήνες αυθαίρετα κτίσματα. Επιπλέον, βαθύτερα θα βάλουν το χέρι στην τσέπη όσοι τα «νομιμοποίησαν» και θα αναγκαστούν να τα μεταβιβάσουν με συμβολαιογραφική πράξη[…..]

Share

Έξι projects που υπόσχονται να «απογειώσουν» την Αθηναϊκή Ριβιέρα

Τo mega project του Ελληνικού, η μαρίνα Αλίμου, οι νέες υποδομές στο Παλαιό Φάληρο, η ανάπλαση του Μικρολίμανου στον Πειραιά, τα Αστέρια Γλυφάδας και φυσικά το πιο «άμεσο» project, ο Αστέρας Βουλιαγμένης που επιστρέφει από το Μάρτιο του 2019, υπόσχονται να «απογειώσουν» μέσα στα[…..]

Share

Το ΤΕΕ στην 5η Athens International Tourism Expo με προτάσεις «έξυπνων» δωματίων

To Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός του για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα των τομέων που έχουν αντίκτυπο στο επάγγελμα και το μέγεθος εργασιών των Μηχανικών, και έχοντας υπόψη την ανάγκη συνεχούς εκσυγχρονισμού του ξενοδοχειακού δυναμικού της Χώρας, έθεσε υπό την[…..]

Share

Τακτοποίηση και όχι νομιμοποίηση για τα δασικά αυθαίρετα

Τη λύση του «δασικού ισοζυγίου» υιοθετεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου να επιλύσει τον γόρδιο δεσμό των οικισμών αυθαιρέτων, των λεγόμενων οικιστικών πυκνώσεων. Το μοντέλο βασίζεται στο πρότυπο του «περιβαλλοντικού ισοζυγίου», το οποίο είχε περιληφθεί στους τελευταίους νόμους τακτοποίησης αστικών αυθαιρέτων και[…..]

Share

Ελληνικό ξενοδοχείο υποψήφιο ως Leading New Resort στον κόσμο

Παγκόσμια διάκριση διεκδικεί το ελληνικό ξενοδοχείο Lesante Blu Exclusive Beach Resort, μέλος των Leading Hotels of the World, στο νησί της Ζακύνθου, μετά την φετινή του διάκριση στα World Travel Awards ως το Leading New Resort της Ευρώπης, καθιερώνοντας την δυναμική του στον παγκόσμιο[…..]

Share

«Αποικίες» Τούρκων και Κινέζων στην Ελλάδα – «Ανάσταση» στα ακίνητα από τη «χρυσή βίζα»

Την ώρα που τα αδιάθετα ακίνητα αυξάνονται και οι Έλληνες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια και τη φορολογία μιας κατοικίας, οι Κινέζοι έρχονται να δώσουν «ανάσα» στον κλάδο της οικοδομής με περισσότερους από 12.000 ξένους επενδυτές να αγοράζουν σπίτια στην Αττική τα τελευταία χρόνια.[…..]

Share

Το Κλίβελαντ δεσμεύεται για 100% ανανεώσιμη ενέργεια

Το Κλίβελαντ έγινε η τελευταία πόλη των ΗΠΑ που δεσμεύεται για 100% ανανεώσιμη ενέργεια, όπως ανακοινώθηκε στο σχέδιο της πόλης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κατά τη δέκατη ετήσια Σύνοδο Κορυφής για τη Βιωσιμότητα του Κλίβελαντ. Στο πλαίσιο του σχεδίου της πόλης για[…..]