design & construction – Τακτοποιήσεις / Νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων
Μετά από την 100άδες επιτυχείς διεκπεραιώσεις, η διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων, σύμφωνα με τους Ν.4014/2011 & Ν.4178/2013, είναι παρόμοια με αυτήν της ρύθμισης ημιυπαιθρίων του Ν.3843/2010, στην οποία είμαστε οι πλέον ειδικοί.
Εμπιστευτείτε την d&c για την επιτυχή τακτοποίηση του ακινήτου σας και καλέστε σήμερα για δωρεάν και χωρίς δέσμευση υπολογισμό του κόστους ρύθμισης τακτοποίησης του αυθαίρετου κτίσματός σας!!
Με τον Ν.4178/13 δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες με αυθαίρετα κτίσματα ή ακινήτων με αυθαίρετες κατασκευές και πολεοδομικές παραβάσεις να διατηρήσουν το ακίνητό τους καταβάλλοντας ένα και μόνο πρόστιμο, εξασφαλίζοντας ότι το ακίνητο έχει απαλλαγεί από τα πολεοδομικά βάρη για τα επόμενα 30 χρόνια ή ακόμα και κάποιες κατηγορίες εξ’αυτον και οριστικά. Τα ακίνητα με αυθαιρεσίες που δεν θα υπαχθούν στο Ν.4178/13 απαγορεύεται να μεταβιβαστούν, θα υπόκεινται σε πρόστιμα πολλαπλάσια των προστίμων που προβλέπονται με το νόμο αυτό και κρίνονται άμεσα κατεδαφιστέα.
ΠΟΤΕ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ
- Αν έχει κατασκευαστεί ακίνητο χωρίς οικοδομική άδεια.
- Αν έχει γίνει υπέρβαση δόμησης, κάλυψης ή ύψους πάνω από το 2% των εγκεκριμένων σχεδίων πολεοδομίας.
- Αν έχουν γίνει κατασκευές (π.χ. αίθρια, κλειστούς χώρους στάθμευσης, αποθήκες, bbq, πισίνα κλπ) οι οποίες δεν εμφανίζονται στα εγκεκριμένα σχέδια της πολεοδομίας.
- Αν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του ακινήτου.
- Αν έχουν ενοποιηθεί ή διαχωριστεί διαμερίσματα σε σχέση με αυτά που ορίζουν τα εγκεκριμένα σχέδια της πολεοδομίας.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ένα ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή, ή χρήση, ακόμη και αν αυτό το γεγονός δεν έχει γίνει γνωστό από την πολιτεία μέσω μίας καταγγελίας, είναι κατ’ ουσίαν ανύπαρκτη. Ο ιδιοκτήτης πέρα από την προσωρινή χρήση δεν έχει κανένα άλλο εμπράγματο δικαίωμα πάνω στην ιδιοκτησία του.
Δεν μπορεί να την μεταβιβάσει, να την δωρίσει στα παιδιά του, να την καταθέσει ως υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης για να πάρει δάνειο. Αν γίνει συμβολαιογραφική πράξη τότε υπάρχει κίνδυνος αυτή να ακυρωθεί και να επιβληθούν κυρώσεις τόσο στο συμβολαιογράφο όσο και στο μηχανικό που συντάσσει το σχέδια.
Οι πράξεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια με το σκεπτικό ότι δεν δηλώνεται το αυθαίρετο τμήμα και επομένως ο συμβολαιογράφος δεν φέρει ευθύνη, θα δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο με τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης που ήδη απαιτούνται και δείχνουν την πραγματική εικόνα του κτιρίου. Στο νέο διάταγμα θα απαιτείται βεβαίωσης μηχανικού για την οποιαδήποτε δικαιοπραξία σε κάθε ακίνητο, πράγμα που καταργεί οριστικά την παραπάνω παρατυπία και καθιστά πλέον αδύνατη την μεταβίβαση αυθαιρέτου.
Το ακίνητο δεν μπορεί να συντηρηθεί με νόμιμο τρόπο (Άδεια επισκευών, Εργασίες μικρής κλίμακας), ούτε να αποκτήσει βασικές λειτουργίες όπως πχ η σύνδεση με τα δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης.
Ακόμη και αν δεν έχει υποστεί καταγγελία, ο ιδιοκτήτης είναι υπό συνεχή “ομηρεία” από κάθε γείτονα, κάτοικο ή υπηρεσία της περιοχής του που είτε θεωρεί ότι ζημειώνεται από την ύπαρξη του αυθαιρέτου, είτε επιδιώκει να βλάψει τον ιδιοκτήτη, για οποιαδήποτε αφορμή.
Αν υποστεί καταγγελία και έχει πρόσφατο αυθαίρετο, το πρόστιμο είναι δυσβάσταχτο και η κατεδάφιση αναπόφευκτη.
Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος που δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με το κόστος που θα απαιτηθεί για την “τακτοποίηση” ή “νομιμοποίηση” που προγραμματίζεται.
Με την Νομιμοποίηση αυθαιρέτου το προηγούμενο καθεστώς εκκρεμότητας θα αλλάξει ριζικά. Το ακίνητο θα καταγραφεί πλέον επίσημα στα αρχεία της πολιτείας (έστω για τα επόμενα 40 χρόνια), και ο ιδιοκτήτης του θα έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους κανόνες της αστικής ιδιοκτησίας.
Αν δε εφαρμοστεί και η ιδέα του Περιβαλλοντικού ισοζυγίου, η δυνατότητα δηλαδή να αποκτήσουμε υπόλοιπο οικοπέδου από τον Δήμο ή κοινότητα, που θα συμπληρώσει το δικό μας οικόπεδο ώστε να γίνει άρτιο, τότε θα έχουμε επιτύχει απόλυτα ισοδύναμο αποτέλεσμα με την εντός Σχεδίου Δόμηση, και μόνιμη νομιμοποίηση για πάντα.
ΠΕΝΤΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι οικοδομές που περιέχουν αυθαίρετα τμήματα υπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο! Καθώς οι ιδιοκτήτες τους θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα υπαγωγής του στη ρύθμιση, οι διάφοροι φορείς και υπηρεσίες που εμπλέκονται στην διαδικασία χορήγησης των διαφόρων εγγράφων θα μπλοκάρονται όλο και περισσότερο. Οι πιθανότητες λαθών θα αυξάνονται και η δυνατότητες επιλογής των κατάλληλων μελετητών μηχανικών θα μειώνονται. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να κάνετε την κατάλληλη προετοιμασία.
Η νομιμοποίηση του αυθαίρετου κτιρίου, πέρα από το κάπως αυξημένο κόστος που θα έχει, κατά τα άλλα θα πρέπει να αποκτήσει την ίδια τεκμηρίωση με ένα κτίριο που οικοδομήθηκε με κανονική άδεια.
Η διαδικασία θα είναι ανάλογη με την ανασύσταση φακέλου νομίμου κτιρίου. Η ανασύσταση φακέλου (για τα νόμιμα κτίρια) πραγματοποιείται στις περιπτώσεις που είτε ο φάκελος έχει απολεσθεί (πιθανώς από μετακόμιση αρχείων Πολεοδομίας), είτε έχει καταστραφεί από πυρκαγιά, πλημμύρα ή οποιαδήποτε άλλη αιτία.
Είναι οι βασικές ενέργειες θα απαιτηθούν για να δημιουργηθεί ο φάκελος του ακινήτου (Κάτι σαν το φάκελο της οικοδομικής άδειας). Ένα μέρος του περιεχομένου του φακέλου θα είναι και αυτό που θα κατατεθεί για την επικείμενη νομιμοποίηση.
– Τοπογραφικό διάγραμμα (Εξαρτημένο από ΕΓΣΑ ‘87)
– Απόσπασμα ρυμοτομικού ή χάρτη της ευρύτερης περιοχής
– Αποτύπωση και εκπόνηση αρχιτεκτονικών σχεδίων (κατόψεις, τομές)
– Φωτογραφίες του κτίσματος από χαρακτηριστικές θέσεις.
– Έλεγχος στατικής επάρκειας του κτιρίου. (Πιθανόν να απαιτηθεί σε ορισμένα κτίρια)
Προσοχή ! Το πως θα συνταχτεί ένας τέτοιος φάκελος, τι και με ποιόν τρόπο θα αποτυπωθούν οι διάφοροι χώροι, είναι σημεία που μπορεί να έχουν μεγάλη σημασία για την μελλοντική αξιοποίηση του ακινήτου.
Το τεχνικό γραφείο μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη αντιμετώπιση θεμάτων αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας και μπορεί να αναλάβει την σύνταξη του δικού σας φακέλου, σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος.